G-niale Kunstweek

Opdrachtgevers/samenwerkingspartners:
De G-niale Kunstweek wordt georganiseerd door MEE Noordwest-Holland en mede mogelijk gemaakt door onder andere Theater de Vest, Artiance (Centrum voor de Kunsten), Bibliotheek Kennemerwaard, Stedelijk Museum Alkmaar, Gemeente Alkmaar en andere  maatschappelijk betrokken bedrijven en instellingen.

Datum/looptijd:
2014: Van vrijdag 24 oktober t/m donderdag 30 oktober
2013: Van maandag 25 februari t/m dinsdag 5 maart 2013.

Betrokkenheid:
Stichting VRIENDEN MEE was co-financierder van het project en betrokken bij de totstandkoming van de activiteiten.

Doelstelling:
Project waarin het beleven van kunst en cultuur leidt tot vergroting van inclusie en sociale netwerken. Primaire doelgroep is kinderen en jeugdigen met en zonder een verstandelijke beperking. Doelstelling is samen kunst en cultuur te laten beleven waardoor inclusie wordt bevorderd en sociale netwerken gecreëerd en versterkt.

Omschrijving:
De G-niale Kunstweek is een nieuw initiatief in Alkmaar dat inzette op samen kunst en cultuur beleven en maken. De week is bedoeld voor mensen mét en mensen zónder een beperking, en vond  plaats op diverse locaties op en rond het Canadaplein, het Cultuurplein van Alkmaar. Een belangrijke pijler van de
G-niale Kunstweek is de Voorstelling ‘Familieberichten’; een samenwerkings-productie van Theatergroep Eenhoorn en Productiehuis Siberische Bruiloft. Rond het thema van de week, ‘familie en sociale netwerken’, was er verder bij Theater De Vest een expositie te zien met foto’s van acteurs gefotografeerd in hun favoriete rol, en schilderijen gemaakt door teams van BestBuddies; een project waarin studenten gekoppeld worden aan mensen met een verstandelijke beperking. Ook een familierondleiding in het Stedelijk Museum Alkmaar, gastcolleges bij Artiance en de voordracht van een verhaal in de bibliotheek op het Canadaplein maakten deel uit van de week.
www.g-nialekunstweek.nl

In navolging van de eerste succesvolle G-niale Kunstweek in 2013 in Alkmaar, werd ook in 2014 een G-niale Kunstweek georganiseerd van 24 tot en met 30 oktober. Met als thema: ‘Het ritme van nu, waar kunst verbindt’ niet alleen in Alkmaar plaats. Den Helder kreeg ook een eigen G-niale Kunstweek!

Supporters voor Supporters

Opdrachtgevers/samenwerkingspartners:
UWV Werkbedrijf, Pro-Werk, Gemeente Alkmaar, Actief Talent, Instituut GAK, stichting Life Goals!

Datum/looptijd:
Het project is begin februari 2013 gestart. Er zijn reeds twee trajecten geweest. Ook in 2015 wordt het traject twee keer gedaan.

Betrokkenheid:
Stichting VRIENDEN MEE is medefinancierder van het project.

Doelstelling:
Jongeren die gemotiveerd zijn om weer aan de slag te gaan maar een afstand hebben tot de arbeidsmarkt worden via werkervaring en ondersteuning klaar gemaakt voor een opleiding of betaalde baan.

Omschrijving:
Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt doen vier maanden lang, twee dagen in de week werkervaring op bij een bedrijf dat lid is van de businessclub AZ. Daarnaast komen de jongeren een dag in de week bij AZ om te praten over de voortgang en te werken aan een persoonlijk leerplan. Ook kunnen ze gebruik maken van de sportfaciliteiten van AZ. De bedrijven die lid zijn van de businessclub AZ en meedoen aan het project zitten in verschillende branches, waardoor voor iedere deelnemer een passende match gevonden kan worden.

Resultaten:
Tijdens het eerste traject hebben zes van de vijftien jongeren weer een vaste baan gekregen. Daarnaast zijn twee jongeren aan een opleiding begonnen. De overige zes deelnemers zijn gestegen op de participatieladder. Het project kende slechts één uitvaller.

Bijlage:
Marino via projecten MEE naar baan

Scoren met Jongeren

Opdrachtgever/samenwerkingspartners:
UWV WERKbedrijf, PrO-werk en MEE Noordwest-Holland.

Datum/looptijd:
Project gestart in november 2011, nog steeds actief.

Betrokkenheid:
Stichting VRIENDEN MEE stelt financiële middelen beschikbaar om een projectleider – afkomstig van MEE Noordwest-Holland – te bekostigen.

Doelstelling:
Werkervaring bieden aan mensen met een beperking en een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Omschrijving:
Mensen met een beperking kunnen vaak moeilijk passend werk vinden, terwijl ze daar wel de mogelijkheden voor hebben. Speciaal voor jongen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is het project ‘Scoren met Jongeren’ ontwikkeld. Zij kunnen gedurende een jaar werkervaring opdoen bij een sportclub om vervolgens door te stromen in een re-integratietraject of een betaalde baan. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld kantinewerk, bestuurswerk, veldonderhoud, administratief werk of magazijnbeheer.

De volgende verenigingen nemen deel aan het project. Alkmaar en omgeving: Kolping Boys, AFC ’34, WMC, Vitesse ’22, SV Koedijk, Jong Holland, SVW ‘27 Hoorn: Hollandia, Zwaluwen ’30, Always Forward.